Zelňáky na plech se škvarky, brambory a pohankou

08.04.2021

Tohle je moje oblíbené jídlo. Sice nejvíc přidávám asi sladké pečení, ale když mi dáte vedle sebe dort  a zelňáky, beru vždy raději ty zelňáky! Dělám je často a vždycky úplně jinak než moje máma (ta je dělala hodně moučný) i jinak než všechny moje babičky (ty zas byly hrozně mastný), ale základ je stejný. 

Protože celá naše rodina pochází z Jižních Čech, tak jsem vlastně historicky stavěná na chutě kysaného zelí, "česňeku", "mejoránky", kmínu, hub, kopru a libečku. Takže na chutě kulajdy, "oukropu", "cmundy", "černý vomáčky", pečeného králíka, škubánek, "topiňky", litiny, hub a kapra. 

A tyhle zelňáky jsou tak trochu navíc z nouze cnost. Zbylo mi po svátcích od všeho něco a chtěla jsem udělat nějaké placky. Ale pak jsem si vzpomněla, že Radka Vrzalová zelňáky v druhé kuchařce taky dělala "na trhačku", tak jsem to zkusila a je to super, kdo by se patlal s plackama :) takže konec ulepeným rukám, haleluja!


Na jeden velký plech
 400 g kysaného zelí ( já měla uvařené a ochucené kmínem, rozinkami a solí)
480 g vařených brambor a pohanky (měla jsem je dohromady, prostě hrst brambor a hrstičku pohanky uvařené v slané vodě a slité)
3 PL bramborového škrobu ( nebo 1 vejce, kdo může)
40 g škvarků 
4 PL hladké pohankové mouky -přidávejte podle potřeby (vrchovaté)
4 stroužky česneku
1 KL majoránky
1KL celého kmínu
1 KL uzené papriky
1 KL rovná soli - podle slanosti zelí
asi 2 PL tuku na potření plechu 

Postup

  1. Brambory s pohankou umixujeme ponorným mixérem, budou pěkně lepit. Ke směsi prolisujeme česnek, přidáme nasekané škvarky a zelí, škrob, koření a sůl. Nakonec zasypáváme postupně pohankovou moukou, nebudete ji třeba potřebovat všechnu, uvidíte. Měla by vzniknout pevnější lepivá směs, kterou můžete nechat chvíli odpočinout, mouka nasaje tekutinu ze zelí - uvidíte nejlépe, jestli ještě budete mouku potřebovat nebo ne. Ochutnejte, jestli je těsto slané a dost ochucené. 
  2. Předehřejeme troubu na 200 st horní+dolní ohřev. Plech vysteleme pečícím papírem, který potřeme libovolným tukem. Na něj mokrou nebo omaštěnou rukou nebo lžící roztahujeme odpočaté těsto. Vrstva byla asi 1-1,5 cm vysoká, trochu se speče. Navrch jsem je potřela ještě trochou tuku co zbyl na mašlovačce. Pečeme asi hodinu. Je dobré troubu hlídat, jak vám trouba peče, já je pekla docela dlouho, mám slabou troubu. Možná bude stačit na 180 st i půl hodiny, také podle hustoty těsta. Každopádně by měly jít od krajů, být křupavé, zlaté a dobře upečené.

TIP

  • Tyhle zelňáky můžete v klidu udělat i z jiných zbytků, nebála bych se rýže, trochy nějaké zeleniny, uzeného boku nebo slaniny, sádla, klidně i něco vynechte (ale pak to už nebude ono:)). Je to jen inspiracen neberte recept jako dogma. Pokud využijete pohankovou mouku, která funguje jako pojidlo, určitě se povedou. 
  • Taky si můžete práci zjednodušit a všechno prostě projet v míse tyčovým mixérem. Ale já raději větší kousky.
  • Pokud chcete trochu dietnější verzi, dejte místo škvarků slaninu nebo plech nepotírejte tukem. Budou super i tak. 



© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies