Proč vařím tak, jako nikdo jiný? Je to skutečně zdravé? A máte tak vařit se mnou?
Má smysl, abyste vařili jako já? Potřebujete držet dietu bez lepku, mléka nebo nějaké jiné suroviny? A chcete jíst SKUTEČNĚ ZDRAVĚ?
Proč chci psát blog o vaření, když stejně nesmím nic normálního jíst?
V úvodním článku je stručně řečeno, proč. Hlavně proto, že se bojím, že když si to nějak všechno nezapíšu, celé ty dny pokusů v kuchyni budou marné, já si totiž nepamatuju skoro nic.
Taky se trochu jistím, kdyby syn podědil moje neduhy a bude muset jednou projít tím vařícím maratonem jako já.
A pak mě napadlo, že možná i někdo jiný potřebuje pomoct s tou situací, kdy vlastně jdete do obchodu a bojíte se cokoli koupit nebo ani nevíte, jestli ještě vůbec někdy budete moct jíst. Podle toho co si člověk v rychlosti přečte na netu (a spíš se ne-dozví) od odborníků*, tak to vypadá s jídlem krušně. A takových lidí pořád přibývá a literatura a pomoc nikde.
Pro koho má smyl číst moje stránky o léčbě vycházející z kuchyně?
- Pro ty z vás, kteří máte celiakii nebo potravinové alergie.
- Pro mámy, které mají dítě celiaka nebo alergika a netuší, co mu vařit, aby bylo zdravé a aby mu chutnalo, a nebylo mu líto, že nejí jako ostatní.
- Pro lidi s kombinací záhadných onemocnění střev a poruch autoimunity, které se mají řešit léčebnou dietou a nevědí, jak začít.
- Pro každého, kdo nechce jíst jen chleba se sýrem, chce objevovat nové chutě, ale chybí mu inspirace.
- Pro každého, kdo si váží svého zdraví a ví, že to nepřijde samo, pokud nejíme rozumně.
* Říkám schválně s lékařem - odborníkem, ne každý lékař zná specifika dietního stravování při různých obtíží.
Nenechte se nikdy ani odbývat jednou větou, jako by vše bylo jasné jako facka. Problémy si budete v takových situacích vyřešit sami svým úsilím. Podívejte se na moje DESATERO.
Proč se moje zdravotní dieta nehodí pro každého
Jsou to diety, které zdravému člověku mohou i ublížit, pokud by je dlouhodobě dodržoval bez důvodu. Pokud máte nějaký problém, který není zatím diagnostikovaný, vydržte a pátrejte dál. Je to bolestně hledání, ale věřte, že bez toho by vám možná dieta vůbec nepomohla. Co jednomu prospívá, druhému škodí. Nesnažte si dělat si diagnozu úplně sami, spousta věcí není, jak by se mohlo znát. A to berte vážně od člověka, který přísahal, že už žádnému doktorovi věřit nebude :)
Myslím si, že je zbytečné vynechávat lepek, mléko nebo sóju pokud nemáte ani podezření, že by vám nedělal dobře. A už vůbec ne držet dietu s nízkým obsahem histaminu či FODMAPů. Stejně tak nejsem žádný zarytý vegan nebo bojovník za bezsacharidovou stravu. Já si po opravdu velkých zkušenostech s více či méně dobrovolným testováním podobných diet myslím, že člověk má jíst více méně všechno, co je kvaltiní, správně zpracované a co mu dělá dobře. Nemá smysl se zabývat tím, co jí ostatní. Důležité je jíst podle sebe.
Pokud máte zdravotní nějaké problémy, které byste připsaly nějaké potravině, zkoušejte to, ale bedlivě pozorujte, co s vámi dita dělá a držte styl opravdu třeba jen pár týdnů. Vše si každý den důkladně zapisujte a pak se vraťte ke zdravé, ale surovinově neomezené stravě a uvidíte, co pro vás má smysl.
Nepodceňujte sílu diagnózy na duševní rozpoložení
I když vás třeba odmítání lékařem nebo rodinou může dostávat do situací, kdy se cítíte sami a máte chuť si pomoci jinak, vydržte. Uvidíte že po důkladném otravování a pátrání se jistě na něco přijde a krom jiného, když budete mít ten "papír" s diagnozou, uleví se vám i proto, že ostatní pochopí, že nejste simulant. Pár latinských slov a výroky jako "zánět - chronický - nespecifický - celoživotní - autoimunní - neléčitelný" udělají dramatický obrat v tom, jak na vás třeba ostatní budou nahlížet.
Vrtkavé nebo špatné duševní rozpoložení je u vleklých problémů DŮLEŽITÁ součást celého problému. Nepodceňujte ji. Jak se bude uzdravovat tělo, je potřeba také uzdravit tu dušičku polámanou neustálými nemocemi, odmítáním, nepochopením, depresí, nedostatkem sebeúcty.
A uvidíte také, jaké je tělo dokonalé. Vše souvidí se vším a jakmile zakotvíte u toho výživového systému, jaký vám bude sedět, poznáte jaké změny se budou dít nejen v těle, ale i v hlavě. A to není šarlatánství, ale fyzická změna. A dnes už se tomu konečně věří, díky špičkám v oborech medicíny jako je pan doktor Vojáček nebo psychologie - pan doktor Ptáček či u vývživových odborníků jako je paní Slimáková.
Jak tedy začít zdravě vařit?
Začněte hned a nebojte se. Na stránky budu přidávat recepty, ale i zajímavosti, odkazy a tipy. Koukněte se na můj instagramový profil a inspirujte se. V mých sledujících a sledovaných najdete celou komunitu lidí, kteří vaří a pečou bez lepku, fermetují nebo jedí prostě zdravě. Z chyb se učte, nic nevzdávejte, zlepšujte se. A vařte, vařte a vařte. Nikdo učený přeci z nebe nespadl.
Ale co je vlastně zdravé vaření?
Pro každého něco jiného. Bohužel. Žádný přesný návod. Jen směr, který můžete následovat. Já vycházím ze svých zkušeností kterě bych ve zkratce popsala takto:
- Zdravé jídlo by mělo být co nejméně předem zpracované.
- Využívat nejlepší možné kvality surovin.
- Používat hojně celá zrna, mlít si koření, obiloviny, ořechy až doma, jak jen to jde.
- Jíst co nejčastěji úplně čerstvé a doma, s láskou připravené pokrmy.
- Hodně pít kvalitní vodu, čaje, domácí nápoje.
- Nebát se ochutnávat nové chutě.
- Zaměřit se na lokální a sezónní potraviny. Exotické suroviny jsou spíš doplněk.
- Pokrmy by měly být pestré, chutné, barevné. Lákavé pro oči, nos i pusu. Tak, aby děti křičely "mňam, co to tu mami tak voní ?".
- Základem jídelníčku je zelenina, obiloviny, tuky, maso, vejce, mléčné výrobky, ovoce, koření, bylinky, Ale také sladidla, kvalitní nápoje a nějaké to mlsání.
- Vybírat z toho, co nám tělo dovolí. Vždycky se najde alternativa k pokrmu, který bychom rádi jedli a nemůžeme. Nic není nemožné a všechno jde, když se chce.
Pokud si chcete přečíst podrobnější zásady vaření, které dodržuji, jukněte sem.
Věřím, že vyvážená strava podle výše sepsaných kritérií je dostatečným zdrojem všech nutritientů, které i v nemoci člověk potřebuje. To už je moje osobní zkušenost, sami uvidíte, jak by se vám na takové stravě mohlo vést. Já se můžu chlubit tím, že beru pouze jeden jediný lék, a doufám, že i jeho se jednou zbavím.
Jde o lék na zvýšení pohyblivost střev. Vím, že bych měla častěji cvičit jógu a přijít na to, proč se mi vlastně ta střeva nehýbou. To je zase můj cíl a můj nedostatek. Doufám, že se mi jednou podaří vést život tak, abych se obešla i bez téhle berličky. Zatím ho beru hlavně pro to, že se obávám akutního protržení střevní stěny, dieta nedieta, pořád se mám co učit. Ale děsí mě upřímně představa, co když bych léky najednou neměla? Nezlenivěla mi zatím střeva úplně? A co kdyby lék najednou nebyl? Neumřu? Pochybnosti jsou možná na místě. Ideální je nebrat léky žádné.
(EDIT: nyní už půl roku pravidelně a často běhám a cvičím, je mi lépe, vysadila jsem část dávky a zatím to jde!)
Co je dneska vlastně zdravé?
Já mám jedinou možnost, a to zkoušet všechno na sobě expozičně. Vzhledem k mým chorobám se mezi sebou jednotlivé kombinace diet uváděných naší českou medicínou prakticky vylučují, takže si hledám takovou míru toho, co ještě zvládnu ustát a co už ne.
S lékaři v tomhle ohledu mám bohužel špatné zkušenosti, většinou netuší, co je možné a jak vařit a jíst, což je smutný. Ani u nutričních terapeutů jsem nepochodila, tak jsem je vzdala. Většinou se specializují na hubnutí, keto dietu nebo něco specifického, asi málokdo je opravdu erudovaný odborník na gastrointestinální problémy.
Tím nechci nikoho zatracovat, ale chce to asi dobře hledat a já na to něměla čas a naučila jsem se to tedy všechno sama.
Prostě někteří certifikovaní "terapeuti" sami nevědí co se mnou ještě víc, než já sama. Natož aby mi poradili, jak skloubit můj jídelníček s jídelníčkem pro dítě, zdravého chlapa a zbytkem mého života :) S tím vám teda taky radit nebudu, ale řeknu vám jak tedy vařím doma já.
Vařím
STRIKTNĚ
- BEZ LEPKU
- BEZ MLÉČNÝCH PRODUKTŮ
- BEZ SOJI
- BEZ LUPINY, KAROBU, VELKÝCH FAZOLÍ
A DÁL
- BEZ POLOTOVARŮ, ADITITV, ZBYTEČNÝCH BARVIV, DOCHUCOVADEL, SYNTETICKÝCH PRODUKTŮ
- BEZ STIMULANTŮ JAKO JE KAKAO, KÁVA, SLADKÉ NÁPOJE, HODNĚ SLADKÉ DEZERTY A SNACKY
- CO NEJVÍC ČERSTVĚ A Z KVALITNÍCH SUROVIN
- JEDNODUŠE, protože vařím třikrát děnně
- SNAŽÍM SE O ZAJÍMAVÉ VEGANSKÉ CHODY PRO ODLEHČENÍ STRAVY po masitých jídlech
- S VELMI OMEZENÝM VYUŽITÍM JAKÝCHKOLI SLADIDEL, KONZERV, DLOUHO ZRAJÍCÍCH NEBO USKLADNĚNÝCH POTRAVIN
- MOMENTÁLNĚ SE SNAHOU O OMEZENÍ LILKOVYTCH PLODIN, BEZLEPKOVÝCH PSEUDOOBILOVIN, ŠKROBŮ, MOUČNÝCH SMĚSÍ, UZENIN
- S OHLEDEM NA STŘÍDMOU KONZUMACI LUŠTĚNIN, RYB, MASA, OVOCE, FERMENTOVANÝCH POKRMŮ, LASKOMIN
- S CHUTÍ, LÁSKOU A PRO ZÁBAVU :)