Kvasové dalamánky s kmínem z chlebové mouky

19.03.2021

Hned úvod je sporný. Dalamánek by měl být žitný nebo žitno - pšeničný tovar se solí a vodou. Jiné specifikum dle cechovních norem kupodivu dalamánek nemá, ale ten základ žitné ( případně pšeničné) mouky je tam daný. Takže bych tomu měla říkat jinak. Jenže, on jako klasický dalamánek prostě chutná :) kdo nemá bezlepkovou dietu odjakživa, určitě si tu chuť pamatuje a dá mi za pravdu. Takže tady máme "bezlepkový dalamánek" z domácího kvasu a směsi na chleba EAT-fit. Tu jsem dostala na vyzkoušení (a sní další druhy mouky) a teď se asi konec března ponese v duchu dalších experimentů a už teď mohu říct, že určitě budou stát za vyzkoušení! Jsem moc ráda, protože už se mnou začínala být trochu nuda a takové pošťouchnutí jsem v téhle době potřebovala. Navíc se mi hodila, protože pohankové směsi v kombinaci s další moukou mi přijdou nejvíce podobné žitné chuti.
A protože je to recept s kvasem, už předpokládám, že ho doma máte a pracujete s ním. Pokud ho teprve budete zakládat, pár tipů najdete zde a využití v dalším článku na blogu tady. Dalamánky jsou hodně vydatné, díky vysokému podílu jednodruhových mouk výživné a hutnější. Jedinou výraznou chutí je u nich sůl a kmín. Prostě: dalamánky. 


Na 6 ks velkých dalamánků
Rozkvas
60 g kvasu Schar B
130 g vody
130 g Schar B

Těsto
300 g směsi na chleba EAT-fit Kmín
150 g minerálky (použila jsem jemně perlivou Magnesii)
50 g (1 PL) kokosové zakysané smetany Planton
1/3 KL mořské soli
1 PL rozpuštěného sádla (nebo kokosového oleje pro vegany)
sůl a kmín na posypání před pečením, vodu na postříkání (klidně Magnesii)

Postup

  1. Rozkvas založíme 12-14 hodin před kompletací těsta, já zakládám vždy večer. Smícháme kvas, vodu a mouku, přikryjeme a dáme kynout do tepla. 
  2. Druhý den odebereme 2 PL z rozkvasu zpět do lednice. Ze zbytku připravíme těsto na dalamánky. Všechny ingredience smícháme, jen trochu tuku si necháme na potření těsta při kynutí, stačí na dně mističky, v které jsme tuk rozpustili. Těsto prohněteme ručně a pak třeba robotem. Potřeme zbytkem tuku, přikryjeme folií nebo koupací čepicí a dáme do tepla kynout na zhruba 4-6 hodin. Těst oje hutnější, protože je v něm málo přidaného škrobu. Proto s nebude nijak zvlášť zvedat, ale nenechte se zastrašit. 
  3. Po vykynutí zpracujeme na pomoučené ploše těsto na dalamánky. Pokud máte trpělivost, vyválejte ze šesti stejných dílů hady o průměru asi 2 cm a umotejte jako housky. Těsto není tak pružné, může se trochu trhat, ale dá se to zvládnout:) Pokud chcete být rychlejší, vyválejte oválných 6 bochánků ( a nařízněte je před pečením podélně je ze strany).
  4. Pečivo dejte na plech s pečícím papírem, postříkejte minerálkou (vodou). Uložte do igelitu a dejte dokynout, já nechala 2,5 hodiny, snesly by asi i více. Uvidíte, jak vám těsto doma půjde. Opět zmíním, že objem razantně nezvětšuje, jen o kousek. Po vykynutí postříkejte zlehka vodou, posypte kmínem a vločkovou solí.
  5. Předehřejte troubu na 250 st. Dalamánky na plechu dejte do trouby s vroucí vodou v hrnci vespod nebo postříkejte troubu vodu  v rozprašovači. Pečete asi 10-15 min na 250 st a pak stáhněte na 200 st a dopékejte dalších asi 10 minut. Budou světlejší, lehce do zlata. Upečení zkontrolujte poklepem na spodní stranu housky. Vypněte troubu a sundejte je z plechu.
  6. Nechte dojít na mřížce, dokud nevychladnou, trvá to 30 min až hodinu. Pak s chutí snězte!

TIP

  • Pokud mě sledujte víte, že bojuji za alespoň částečné využívání jednodruhových mouk. Tahle směs EAT-Fit není škrobová, ale skládá se z pohankové a kukuřičné mouky, psyllia, kmínu, hymalájské soli a třtinového cukru. Proto ji jednak můžete bez obav vyzkoušet, nebo nahradit stejnými ingrediencemi. 
  • Přesto upozorňuji, že rozkvas je ze SCHAR B, která je naopak škrobu plná. Tu bohužel ničím jiným nahradit zatím neumím ( leda jinou škrobovou směsí nebo jen škrobem k jednodruhovkám). Moje jednodruhové výtvory v minulosti nebyly dost stabilní a nebyly ani tak dobré, jako když kombinuji směsi a jednodruhy. Ani jednodruhové kvásky doma zrovna neslavily úspěch a protože jíme doma bezlepek všichni, i kluci "neceliaci", dělám také kompromisy. Nicméně už vím, že lité koláče, sušenky nebo krekry aj. se z jednodruhových mouk dají udělat a tak to vyvažuji jinde. Kynuté pečivo většinou takhle míchám a protože mi kvůli zánětům střev moc dobře jinak nedělá, dávám si jen kousek. 
  • Celkově bych dodala že směs se hodí mít doma pro případ, že potřebujete zrychlit a nemáte chuť si každým chlebem vyhrát. Pokud budete chleba péct s droždím, stačí směs vysypat, přidat k ní vodu a droždí a máte hotovo. 
  • Zakysaná kokosová smetana mi doma zbyla a použila jsem ji, abych trochu dodala chuť a vláčnost. Určitě můžete zkusit i klasickou zakysanou smetanu, jestli ji můžete.