Lívance z pohankové a kokosové mouky s jablečnou vlákninou

09.07.2021

Už jen ten název se vlastně vylučuje. Lívance jsou z obilné mouky, droždí, mléka a vajec. Tak tady máme společná akorát ta vejce. Možná by to mohlo být podobné blinům, ale tam zase neštimuje ten kokos. 

Takže, jsou to takové bezlepkové pesudo-lívance z alternativních surovin. Navíc jsou z odloženého těsta, takže lehounce fermentují, ale můžete je udělat hned po jeho kompletaci, bez čekání.

Není to nic na co byste nepřišli sami, ale třeba někdo, kdo s dietou bez lepku, mléka a droždí začíná a tápe. Většinou bývají problém právě svačiny pro děti, pokud nechcete péct buchty. Tak se recept hodí pro inspiraci, abychom si ukázali, že všechno nakonec jde. Jen nečekejte prosím chuť klasických lívanců, do těch to má daleko a společný je asi jenom tvar. Chuťově zde převažuje pohanková mouka a proto pokud ji nesnášíte, zkuste jiný recept. 
Nicméně my už jsme tak zvyklí, takže nám chutnají. Já si dávám tak jeden dva, ale synátor jich sní klidně talíř. Co zbyde průběžně dojíždí ještě další den, studené, nemazané, jen aby mu je nikdo nesebral. Takže tolik k chuti:) Já bych ale doporučila, aby se jedly ideálně čerstvě upečené. 


Asi 30 kousků
180 g jemné pohankové mouky
100 g kokosové mouky
35 g kokosového cukru
1 PL jablečné vlákniny
700 ml rostlinného mléka - já použila mandlové
1/2 KL skořice
2 menší vejce
1 KL vinného kamene 
špetka soli

olej na potírání lívanečníku 


Postup 

A:

  1. Pokud chcete nechat fermentovat těsto, je potřeba si uvědomit, jestli máte kvalitní mouku. Měla by být z jemně mleté, termicky neupravované pohanky. Pokud možno bio. Tato mouka je z mechanicky vyloupané pohanky a ani při mletí by nemělo docházet k přehřívání. Problém je ji poznat, protože se to většinou na obalech u mouky neuvádí. Můžete si ji tedy namlít sami doma ze zelené pohanky ( na které to uvedeno už bývá) nebo tuto celou loupanou pohanku nechat přes noc fermentovat a rozmixovat na základ nebo to risknete a prostě to zkusíte s kvalitní moukou, která je světlejší, krásně voní a není z ní cítit pražení. Pokud je mouka z hnědé pohanky, fermentování je zbytečné. Jediné, čemu pomůže, je důkladné nasáknutí tekutiny a lepší struktura výsledného těsta. Ale to není nezbytné. 
  2. Pohankovou mouku smícháme s kokosovou moukou, cukrem, skořicí, špetkou soli a jablečnou vlákninou. Zalijeme rostlinným mlékem, pořádně vymícháme celkem tekuté těsto. Pokud by bylo tuhé, přidávejte dle potřeby tekutiny. Nechte chvíli (nebo i pár hodin) odstát. Před smažením přidejte vejce, pokud ještě těst zhoustlo tak i tekutiny a nakonec prosátý prášek do pečiva. 
  3. Rozpalte si lívanečník a potřete pár kapkami oleje, to dělejte vždy před pečením nové várky. 
  4. Smažte, nebo spíš pečte, z obou stran tak do 2 minut, pozvolna na středním plamenu.
  5. Může se stát že se trochu budou lívance lepit, ale chce to jen šikovnou obracečku, jakmile budou akorát, půjdou pěkně. První se lepí vždy, ale stačí ho trochu odlepit obracečkou. Já používám nepřilnavý lívanečník, přesto a právě proto chce trochu pomazat tukem. 
  6. Na jeden lívanec je asi lžíce těsta. To by nemělo být úplně tekuté, ale mělo by se dát pohodlně tvarovat lžící na pánvičce. Z celé dávky je plný, vrchovatý talíř lívanců. 

B: 

  1. Pokud nechcete těsto fermentovat, smíchejte všechny sypké suroviny a dolijte vajíčky a mlékem. Promíchejte a pečte. Těsto ke konci pečení na dně mísy může být husté, stačí ho doředit a péct dál. 

  • Lívance podáváme doma s našimi nedoslazenými povidly - švestkovými, jablečnými - a zakysanou kokosovou smetanou. Ani jedno už není třeba sladit. Hodí se na ně ale cokoli, na co jste zvyklí.
  • Pokud byste lívance udělali bez cukru a skořice, dají se mazat libovolnou zeleninovou nebo luštěninovou pomazánkou, kešu sýrem, špenátem se semínky, neslazenou zakysanou smetanou. Ale díky jablečné vláknině se spíš hodí na sladko.
  • Lívance jsou díky absenci mléka a lepku trochu drolivé, když vychladnou. Je dobré je sníst hned, nebo zavřít a přenášet v krabičce. 
  • Vece se dají nahrazovat v lívancích ovocem - banánem, jablečnými povidly, chia semínky, škroby, lnem, cizrnovou moukou, ořechovým máslem atp. Nejlepší je jejich kombinace. Ale pak se dost mění struktura a nebudou nadýchané. Musíte si pak vyhrát víc s těstem. Ale jde to. Jen se obíráte pak o část bílkovin a taky o chutě. 
  • Mouky na tenhle rozpočet obsahují asi 45 g bílkovin, 2 vajíčka cca 10-12 g bílkovin, mandlové mléko asi 4 g. Cože není tak špatné a můžeme mluvit o výživné svačině, s luštěninovou pomazánkou i o zdravé večeři :)