Švestkový koláč s kokosovou drobenkou

13.09.2021

Klasicky sezonní recept ze směsi mouky Free Doves Farm  - kombinace modré samokypřící a světlé chlebové. Zkusila jsem, jak bude fungovat tahle kombinace a docela spokojenost. Protože nebyl pro mě, ale na party, v receptu jsem po dlouhé době využila droždí, cukr, vajíčka a jiné pochutiny. 

Přesto je koláč stále bez lepku, mléka i sóji a nakonec sklidil velkou chválu.

 Pokud potřebujete recept bez droždí a vajec, už brzy ho sem nasdílím, sledujte stránky :) 

Milovníci klasicky si ho dají jistě s chutí. Ale navrch jsem přece jen zase protlačila něco zdravějšího - drobenku z kokosové mouky. Musím přiznat, že já mám ráda spíš tu z mandlové mouky, ale většina lidí má tuhle odtučněnou verzi mletého kokosu ráda. Tak proč ne! Pod receptem najdete odkaz na verzi z bezlepkového kvásku a zase koláč trochu jinak. 


Těsto na velký plech vysokého koláče - bylo to na velkou party. Na doma udělejte například 1/2 množství na menší plech.
500 g chlebové světlé Doves Farm Free
250 g Doves Farm Free modré samokypřící
300 g cukru
2 vejce
špetka soli
3 KL psyllium
260 g vody
50 g oleje
200 g zakysané kokosové smetany Planton (1 kelímek)
kůra z jednoho citronu
1+1/2 balíčku sušeného droždí Dr. Oetker

Náplň
700-1000 g vyloupaných švestek 
2-3 KL skořice
60 g cukru
60 g kokosová mouka
60 g Rama rostlinná (nebo jiný rostlinný margarín či tuhý tuk)
olej na vytření plechu a hrubá mouka na vysypání

Postup

  1. Ve velké míse promícháme všechny ingredience na těsto. S pořadím jsem si nelámala hlavu, sušené droždí to snese. Pokud chcete jistotu, rozmíchejte droždí v mističce vody, lžičkou mouky, lžičkou cukru a psylliem, nechte vzejít zahuštěný kvásek. Trvá to asi 10 min. Pak vše přidejte do mísy s ostatními surovinami. 
  2. Řádně vyhněťte těsto, ideálně robotem s háky. Hotové nebude úplně ideální, bude lepivé, chceme ho totiž vláčné. Nechte ho v přikryté míse kynout asi hodinu, dokud viditelně nezvětší objem. 
  3. Připravte si hluboký plech, vymažte ho olejem a vysypte třeba hrubou moukou. 
  4. Vykynuté těsto zpracujte rukama na pomoučené ploše. Dejte pozor, tam kde nebude dost podsypané, bude strašně lepit. Udělejte v rámci možností ovál, který bude kopírovat tvar plechu. Přendejte na plech a rukama a stěrkou roztahejte těsto do stran. Záleží, jak moc šťavnatý koláč budete chtít - já měla tentokrát menší vrstvu švestek a vyšší těsto, ale ideál bych řekla je asi 1,5 cm vysoký plát. 
  5. Na těsto pokládejte rozpůlené švestky bez pecek řezem nahoru. Dávejte je opravdu hustě, čím víc jich bude, tím bude koláč šťavnatější. Posypte švestky rovnoměrně skořicí. Přikryjte koláč na plechu a nechte ještě chvíli kynout, stačí např. 30-40 min u nahřívající se trouby.
  6. Připravte drobenku - smíchejte v misce prsty margarín, kokosovou mouku a cukr. Prsty promněte.
  7. Rozpalte troubu na 180 stupňů na horní a dolní ohřev. Koláč můžeme sypat drobenkou hned (já to udělala), jen je třeba hlídat si teplotu, kokosová mouka se ráda připaluje. Nebo je možné dát péct koláč bez drobenky a dosypat ji až před dopečením. Záleží, jak pečlivě chcete koláč hlídat. 
  8. Pečte koláč asi 40 min, hlídejte barvu krajů - měl by být dozlatova, drobenka spíš světlejší, při píchnutí špejlí se těsto nebude lepit na koláč. Dáme zvolna vychladnout a poté krájíme a hned sníme. Bohužel jako jiné bezlepkové pečivo dost rychle vysychá, je dobré proto zavřít ho do krabičky a nechat do druhého dne v chladu. 

TIP

Recept je snadný a fungovat bude s mnoha obměnami:

  • Švestky můžete vyměnit za ostružiny či borůvky. 
  • Hrst mouky můžete vyměnit za strouhaný kokos.
  • Místo vody dejte oříškové mléko.
  • Rama rostlinná chutná úplně jako rozpuštěné máslo. Ale můžete klidně použít kokosový tuk, nebo jiný margarín.
  • Cukr se hodí i třtinový, panela, část lze nahradit klidně sladem (ale tam pozor, nebude bezlepkový).
  • Vajíčka vynechte a nahraďte lněným semínkem nebo banánem či cuketou
  • Kokosovou mouku vynechte a dejte navrch pouze rozemleté mandle s cukrem. To je podle mě největší lahůdka. Stejně tak můžete použít mletý kokos se sladidlem. Jen hlídejte zase, aby se nepřipalovaly. 

Pokud jako já nemůžete droždí, zkuste si udělat ještě zdravější verzi kynutého koláče s drobenkou z mletého kokosu. Za mě je to jednička!