Švestkový koláč s kokosovou drobenkou
Klasicky sezonní recept ze směsi mouky Free Doves Farm - kombinace modré samokypřící a světlé chlebové. Zkusila jsem, jak bude fungovat tahle kombinace a docela spokojenost. Protože nebyl pro mě, ale na party, v receptu jsem po dlouhé době využila droždí, cukr, vajíčka a jiné pochutiny.
Přesto je koláč stále bez lepku, mléka i sóji a nakonec sklidil velkou chválu.
Pokud potřebujete recept bez droždí a vajec, už brzy ho sem nasdílím, sledujte stránky :)
Milovníci klasicky si ho dají jistě s chutí. Ale navrch jsem přece jen zase protlačila něco zdravějšího - drobenku z kokosové mouky. Musím přiznat, že já mám ráda spíš tu z mandlové mouky, ale většina lidí má tuhle odtučněnou verzi mletého kokosu ráda. Tak proč ne! Pod receptem najdete odkaz na verzi z bezlepkového kvásku a zase koláč trochu jinak.
Těsto na velký plech vysokého koláče - bylo to na velkou party. Na doma udělejte například 1/2 množství na menší plech.
500 g chlebové světlé Doves Farm Free
250 g Doves Farm Free modré samokypřící
300 g cukru
2 vejce
špetka soli
3 KL psyllium
260 g vody
50 g oleje
200 g zakysané kokosové smetany Planton (1 kelímek)
kůra z jednoho citronu
1+1/2 balíčku sušeného droždí Dr. Oetker
Náplň
700-1000 g vyloupaných švestek
2-3 KL skořice
60 g cukru
60 g kokosová mouka
60 g Rama rostlinná (nebo jiný rostlinný margarín či tuhý tuk)
olej na vytření plechu a hrubá mouka na vysypání
Postup
- Ve velké míse promícháme všechny ingredience na těsto. S pořadím jsem si nelámala hlavu, sušené droždí to snese. Pokud chcete jistotu, rozmíchejte droždí v mističce vody, lžičkou mouky, lžičkou cukru a psylliem, nechte vzejít zahuštěný kvásek. Trvá to asi 10 min. Pak vše přidejte do mísy s ostatními surovinami.
- Řádně vyhněťte těsto, ideálně robotem s háky. Hotové nebude úplně ideální, bude lepivé, chceme ho totiž vláčné. Nechte ho v přikryté míse kynout asi hodinu, dokud viditelně nezvětší objem.
- Připravte si hluboký plech, vymažte ho olejem a vysypte třeba hrubou moukou.
- Vykynuté těsto zpracujte rukama na pomoučené ploše. Dejte pozor, tam kde nebude dost podsypané, bude strašně lepit. Udělejte v rámci možností ovál, který bude kopírovat tvar plechu. Přendejte na plech a rukama a stěrkou roztahejte těsto do stran. Záleží, jak moc šťavnatý koláč budete chtít - já měla tentokrát menší vrstvu švestek a vyšší těsto, ale ideál bych řekla je asi 1,5 cm vysoký plát.
- Na těsto pokládejte rozpůlené švestky bez pecek řezem nahoru. Dávejte je opravdu hustě, čím víc jich bude, tím bude koláč šťavnatější. Posypte švestky rovnoměrně skořicí. Přikryjte koláč na plechu a nechte ještě chvíli kynout, stačí např. 30-40 min u nahřívající se trouby.
- Připravte drobenku - smíchejte v misce prsty margarín, kokosovou mouku a cukr. Prsty promněte.
- Rozpalte troubu na 180 stupňů na horní a dolní ohřev. Koláč můžeme sypat drobenkou hned (já to udělala), jen je třeba hlídat si teplotu, kokosová mouka se ráda připaluje. Nebo je možné dát péct koláč bez drobenky a dosypat ji až před dopečením. Záleží, jak pečlivě chcete koláč hlídat.
- Pečte koláč asi 40 min, hlídejte barvu krajů - měl by být dozlatova, drobenka spíš světlejší, při píchnutí špejlí se těsto nebude lepit na koláč. Dáme zvolna vychladnout a poté krájíme a hned sníme. Bohužel jako jiné bezlepkové pečivo dost rychle vysychá, je dobré proto zavřít ho do krabičky a nechat do druhého dne v chladu.
TIP
Recept je snadný a fungovat bude s mnoha obměnami:
- Švestky můžete vyměnit za ostružiny či borůvky.
- Hrst mouky můžete vyměnit za strouhaný kokos.
- Místo vody dejte oříškové mléko.
- Rama rostlinná chutná úplně jako rozpuštěné máslo. Ale můžete klidně použít kokosový tuk, nebo jiný margarín.
- Cukr se hodí i třtinový, panela, část lze nahradit klidně sladem (ale tam pozor, nebude bezlepkový).
- Vajíčka vynechte a nahraďte lněným semínkem nebo banánem či cuketou.
- Kokosovou mouku vynechte a dejte navrch pouze rozemleté mandle s cukrem. To je podle mě největší lahůdka. Stejně tak můžete použít mletý kokos se sladidlem. Jen hlídejte zase, aby se nepřipalovaly.