Tapiokový pudink s kokosovým mlékem a tonkou

10.06.2021

Asi každý, kdo má bezlepkovou nebo bezmléčnou ( ABKM) dietu, zná tapiokové perly. Jsou k dostání za pěknou cenu ve větších baleních na e-shopech, takže na jednu porci vás vyjdou jen perly třeba na 4 Kč :) Jsou jich různé velikosti, já kupuji ty střední, asi  2,5 mm průměru. U větších to bude chtít asi delší dobu varu. 

Pudink z nich je jednoduchý a řekla bych chutí a strukturou zajímavější, než z kukuřičného škrobu. Tapioka mi kupodivu nevadí ani ve větším množství, ani na sladko, takže jsem za ní při LOWFODMAP dietě opravdu vděčná, když nevím co udělat za desert.

Myslela jsem, že na takovém pudinku není nic zvláštního, ale dostala jsem na poslední dětské oslavě, kam jsem jich košík připravovala, hned několik dotazů "jak na něj". Dost řečí a jdeme ho uvařit.


Na 6 menších skleniček 
6 PL tapiokových perel
400 ml plechovka kokosového mléka + 1/2 plechovky ovocné šťávy, mléka nebo vody
3 PL třtinového cukru
2 PL tuzemáku
špetka soli
1 tonka bob ( nebo špetka pravé vanilky)

Pár kapek citronu - můžete vynechat

Ovoce, oříšky, čokoláda na ozdobu

Postup

  1. Tapiokové perly je dobré přes noc předem namočit. Myslím, že u nich funguje to samé co u rýže - pak se nerozvařují a jsou rychleji hotové. Já perly vždy propláchnu a nechám v dostatečně velké nádobě ve filtrované vodě s pár kapkami citronu máčet v lednici. Druhý den je připravuji jak je třeba, ale někdy je nechám čekat i 24 h. 
  2. Namáčecí vodu sliju, tapioku dám do hrnce. Přileju kokosové mléko, přidám třtinový cukr, špetku soli, rum, nastrouhám jednu malou tonku ( nebo špetku pravé vanilky). Pozvolna přivedu k varu a za častého (při varu za stálého) míchání kontroluji, aby se mi puding nepřilepil na dno. Pak mohu přidat ještě půl plechovky vody nebo šťávy z ovoce, kterou vypláchnu plechovku od kokosu. Nechám pudink na malém plamenu asi 10 minut probublávat, až se tekutina dost odvaří. Důležité to je, aby byl pudink hustý, někde jsem četla že stačí kratší var, ale nebojte, nerozvařuje se, naopak. Stále mícháme ode dna. 
  3. Odstavíme ze sporáku, necháme chvíli chladnout a sem tam zamícháme. 
  4. Připravíme si ovoce a vymyté skleničky - já využívám ráda ty od marmelád, jsou akorát velké a když se naplní, pudink vydrží zavřený v lednici dlouho. Pudink a ovoce do nich naleju, nechám rychle vychladit a můžu podávat nebo dát do lednice.


TIP

  • Do pudinku na obrázku jsem dávala oloupané zralé kiwi a navrch jahodový rozvar s agávovým sirupem. Můžete využít jakékoli ovoce a oříšky, jaké máte rádi. 
  • Výborně se hodí trochu nakyslé ovoce - maracuja, ananas (s kokosovým mlékem a vůní rumu dělá fakt divy), bobuloviny, rybíz, různé rozvary a želé. Zdobit se může meduňkou a mátou, strouhanou tonkou, čokoládou, kakovými boby. 
  • Pokud čokoládu nastrouháte už při varu, máte čoko verzi a k té se hodí hlavně jahody, maliny, pomeranče. 
  • Tonka bob neboli tonku můžete určitě nahradit pravou vanilkou, ale pokud o něm přemýšlíte, vyzkoušejte ho. Má jiné aroma a zatím jsem z něj opravdu nadšená, zvlášť v tomto receptu. 
  • Tonka bob není luštěnina, ale jadérko slivoně obecné, takže ani alergici na luštěniny se nemusí tohoto koření vzdávat. Já ji mám od Sonnentoru a jsem moc spokojená. Cenou se nenechte zastrašit, určitě si ji oblíbíte. Hodí se tam kde byste dali vanilku, snese i náročnější chuťové experimenty, líbí se mi s jahodami, exotickým ovocem, kokosovými krémy, pistáciemi.

Jestli máte rádi pudinky, zkuste i další verzi z vařených jahel s čokoládou. Delikatesa za pár minut! 

© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies