Citronovo kokosový zajíček a muffiny bez lepku a mléka

25.03.2021

Třené těsto na velikonoce musí být a u nás bez kakaa v těstě a bez polevy, protože náš nejmladší strávník to nemá rád. Upřímně, mě to až tak nevadí, protože mám ulehčenou práci a navíc nespořádáme tolik cukru najednou. Takže zajíc je úplně "nahatý" a muffiny pro nás jsem ochutila jen posypkou navrch. Ale nakonec jsme uznali, že i bez nich vyšel výborně. 

Z jednodruhovek a škrobu namíchaných doma. Může se to zdát jako zbytečný luxus, ale mě se často stává, že mám prostě trochu téhle mouky a trochu té, chci je využít a věřte nebo ne, dělá mi to mnohem lépe na trávení, když často střídám mouky, škroby i zahušťovadla. Navíc, třené těsto pečené ve formě je ideální na pokusy s jednodruhovými moukami. Forma podrží tekutější strukturu a pečivo je pak i o dost vláčnější, když je zpočátku tekutější. Tipy na experimentování najdete pod receptem. Lze jednoduše vynechat vejce a vznikne i vegan verze.


Na formu zajíčka (Tchibo, výška cca 25 cm) a 9 malých muffinů nebo 12 velkých muffinů (jedna várka do trouby)
140 g EAT-Fit Universal 
15 g tapiokového škrobu
50 g bramborového škrobu
100 g jemně strouhaného kokosu
100 g přírodního cukru (sladidla dle chuti)
80 g kokosového oleje, rozpuštěného a zchladlého
160 ml mandlového nebo kokosového mléka
1 oloupané jablko, najemno nastrouhané
1 vajíčko (lze vynechat)
špetka soli
špetka vanilky
nastrouhaná kůra a šťáva z 1/2 velkého bio citronu (nebo jednoho malého)
15 g vinného kamene

olej a mouka na vysypání formiček, pokud je třeba
na ozdobení čokoládové pecičky, strouhané pistácie, kandovaný citron, borůvky, citronová poleva, kokosová šlehačka...

Postup

  1. Ingredience nechte nějakou dobu vyndané na lince předem, aby získaly stejnou teplotu.
  2. Předehřejte troubu na 180 st, horní a dolní ohřev bez horkovzduchu. Vymažte formičky olejem a vysypte, pokud nemáte nepřilnavé. 
  3. Ve velké míse smíchejte prosáté sypké suroviny: mouku, kokos, škroby, vanilka, cukr, sůl. Promíchejte a až na závěr zamáchejte vinný kámen. 
  4. V druhé míse prošlehejte vajíčko s citronovou kůrou a šťávou, strouhaným jablkem, kokosovým olejem a pomalu přidávejte mandlové mléko. Vše prošlehejte a postupně už jen ručně zašlehávejte i sypkou směs, stačí zlehka, aby se suroviny spojily a vinný kámen zbytečně nevyprchal. Hned naplňte formičky ze 3/4, ozdobte dle chuti a dejte péct. 
  5. Pečeme 20-30 minut podle potřeby, kontrolujeme vpichem špejlí do středu těsta, které bude vláčné, měkké ale ne mokré. Hned po vyndání z trouby vyjmeme z formiček na mřížku, aby se pečivo zbytečně nezapařilo.

TIP

  • Pokud vás mate, že v úvodu mluvím o jednodruhovkách a pak tam šoupnu směs EAT-Fit Universal vězte, že se jedná o směs mouk bez aditiv, jen namletých v určité hrubosti a poměru, který se mi perfektně pro muffiny hodil. Je to spíš polohrubá směs rýže, čiroku, kukuřice a pohanky. A to je vše. Žádné psyillium, gumy ani luštěninové mouky. Ne že bych je nevyužívala a nechci na ně házet žádnou špínu, to vůbec! Jen jsem ráda, když se mi něco podaří i bez těchto berliček, snažím se o pestrou stravu a tím předcházet zdravotním problémům, které u mě očividně pochází z jednotvárného jídla. 
  • Pokud chcete veganskou verzi, místo vajíčka stačí to nastrouhané jablíčko, ale nej verze je s jedním rozmačkaným banánem místo vejce. Postup úplně stejný, stačí je v receptu zaměnit.
  • Zkuste svoje oblíbené sladidlo, záleží, jaké tolerujete. Hodí se sem kokosový cukr, přírodní třtinový, agáve, rýžový sirup. Výraznější (tmavá) raději nepoužívejte, neladily by s chutí kokosu a citronu tak dobře ani barvou. Tekutá sladidla pak smíchejte s ostatními tekutými  složkami v míse, aby se lépe promíchaly. Já využívám klasický nerafinovaný cukr nebo třtinový, javorový sirup nebo sem tam rýžový, a to kvůli špatné toleranci některých sacharidů. 
  • Tento recept je úžasně variabilní a určit zkuste měnit i mouky, pokud už trochu víte jak na to.  Snad vždycky muffiny dělám trochu jinak a vždycky se povedou nadýchané, měkké a vláčné. S citronem a kokosem jsou lehce nakyslé a dost sladké, výrazné a prostě skvělé.
  • Už jsem je zkoušela s borůvkami a čokoládou, oboje jsou skvělé, ať dáte surovinu do těsta nebo navrch. Drcené pistácie mi zbyly z jiného pečení a s vanilkou, kokosem a citronem je nedělám naposledy. Opražené na soli by byly opravdu zážitkové :) Maliny se hodí také. Jen při přidávání čerstvého ovoce dejte pozor na množství, dejte jen tak jednu malinu na muffin, aby se vám úplně zevnitř nesrazily, nebo je nějak namixujte či využijte sušené.



© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies