Noky z bílé quinoi a kokosové mouky, s malinovo-levandulovou omáčkou 

20.07.2021

Tak se mi ani letos nevyhnuly sladké, ovocné knedlíky, které dělám kvůli pánskému osazenstvu domu. Vlastně noky.

Já sladký hlavní chod nikdy neměla ráda, je mi pak zle a točí se mi hlava, protože mi to úplně rozhází hladinu cukru a navíc mě pak do pěti minut najdete na wc, kde trpím jako zvíře. Ale co bych pro ty svoje zlatíčka neudělala, že jo? Takže jsem připravila dva obědy. 

Snažila jsem se tedy je alespoň uchránit té spousty cukru, které do knedlíků obvykle padnou, a protože synátor stejně jí jenom suchý knedlík, musím se pochválit, že to vyšlo na jedničku. Dokonce jsem tam vpašovala neoblíbenou kokosovou mouku (já ji prostě nemůžu ani vidět) a tím jsem cítila zadostiučinění, že ji někdo sní. 

Nočky se hodí jako hlavní chod v létě nebo i jako desert, jsou bez lepku, bez mléka, bez soji. Samotné se hodí pro low-FODMAPovou  i makrobiotickou dietu. A samozřejmě pro celiaky, alergiky na lepek a bílkoviny živočišných mlék a tak dále.


Suroviny na 25-30 noků, stačí jako hlavní chod pro 4 osoby

Na noky
340 g předem uvařené quinoi (já měla světlou)
100 g kokosové mouky
4 PL mandlové pasty
2 malá vejce
špetka soli

Na omáčku
450 g mražených malin
2 hlavičky sušené levandule
100 g třtinového cukru (může být i méně, podle toho jak máte maliny kyselé)

Navrch
Kelímek kokosové zakysané smetany - nevynechávejte!

Postup

  1. Dejte nejdřív vařit vodu ve velkém hrnci, v kterém budete zavařovat noky. Ideál je třeba 5 l.
  2. V malém hrnci zasypeme mražené maliny cukrem a levandulí a pomalu přivedeme do varu bez pokličky, sem tam promícháme, aby se nepřipalovaly a udržujeme na malém plamenu. Voda se bude odpařovat cca 15 min, než dosáhneme ideální konzistence, ale není nutné je úplně přesně hlídat. 
  3. Uvařenou quinou rozmixujeme tyčovým mixérem, promícháme se špetkou soli, mandlovým máslem nebo pastou, dvěma vejci a zasypeme většinou kokosové mouky. Dobře vymícháme a můžeme propracovat rukama. Mixér neuklízejte a nemusíte ho zatím ani mýt. 
  4. Sledujte, jak kokosová mouka nasaje vlhkost a podle toho ji přidávejte nebo už ne. Těsto by se mělo dobře spojit, lepit a vlhkýma rukama se z něj dají dělat kuličky o průměru asi 3-4 cm. Dejte si záležet, abyste těsto v rukách dobře promačkaly a vykouleli úhledné, nepopraskané kuličky a odkládejte na prkénko.
  5. Jakmile je voda ve varu, ztlumíme trochu plamen, držíme ji těsně kolem varu. Vhazujeme noky a vaříme v jedné vrstvě, raději třeba na 3x, aby se voda moc neochladila. Chtějí asi 5 -8 min, podle velikosti. Zkuste nejdříve jen jeden ukoulet a zavařit na zkoušku a vylovit sítkem a rozkrojit. Uvnitř musí být akorát. Neměly by se rozvařovat. Pokud se vám hned zkraje varu budou ve vodě rozpadat, do zbylého těsta potřebujete přidat pojivo - přidejte ještě jedno malé vejce. 
  6. Uvařené je přesuneme okapané do mísy vymazané kokosovým olejem a uchováme, dokud nebudeme podávat. 
  7. Mezitím můžeme zkontrolovat malinovou omáčku, která už bude rozvařená a celkem hustá. Rozmixujeme zbylé maliny tyčovým mixérem a do omáčníku propasírujeme. Je to práce, protože semínka nejdříve nechtějí spustit rozvar, ale odměnou vám bude krásně hladká a lahodná omáčka, tak vydržte. 
  8. Noky podáváme teplé s malinovou omáčkou a kokosovou zakysanou smetanou. 

TIP

  • Knedlíčky jsou dost syté a hutné, nebojte se, že by jich bylo málo. Jsou hodně výživné, kokosová mouka, vejce, mandlové máslo i quinoa jsou plné bílkovin.
  • Sladidlo zde můžete směle zaměnit za jiné oblíbené a také na něm ubrat, ale já měla fakt příšerně kyselé maliny, tolik cukru prostě byla nutnost.
  • Maliny nemusí být mražené, ale čerstvé bych nesvařovala a jenom rozmixovala. A když budou pěkně zralé, ani je nemusíte sladit a vařit.
  • Zkusit můžete i borůvky, ostružiny, jahody a další oblíbené ovoce.
  • Verze bez vajec mi bohužel nevycházela a knedlíčky se rozvařovaly, museli bychom využít nějaké jiné pojidlo než jen mandlové máslo. Mohl by tu dobře fungovat škrob.
  • Malinové pecičky nevyhazujte a dejte si večer s nimi masku nebo peeling obličeje a rukou.
  • Zakysanou smetanu, ať už z kokosu nebo klasickou nevynechávejte, jídlo potřebuje nakyslý krémový tón, bez ní by jídlo nebylo kompletní.
  • No a noky si syn dokonce později nandal do zeleninového kořeněného vývaru, a prý mu moc chutnaly. Druhý den si muž zbytek ohřál a prý byly pořád dobré a nerozpadaly se.


A kdyby vás zajímalo, proč a jak se snažím starat o přísun bílkovin z jednotlivých pokrmů, jukněte na článek z nedávné doby:


© 2020 - 2022 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně Cookies