Všechny články

Tenhle tip na svačinu nebo snack na party bude opravdu rychlovka a jak ji jednou uděláte, uvidíte, že se stane stálicí na vašem jídelníčku. Oblíbí si ho hlavně lidé, kteří milují výrazné chutě a kdo rád mlsá třeba uzené mandle. Jenže v téhle úpravě navíc mandle neobsahují dusitanovou sůl, ale přírodně fermentovanou bezlepkovou sojovou omáčku....

Asi každý, kdo má bezlepkovou nebo bezmléčnou ( ABKM) dietu, zná tapiokové perly. Jsou k dostání za pěknou cenu ve větších baleních na e-shopech, takže na jednu porci vás vyjdou jen perly třeba na 4 Kč :) Jsou jich různé velikosti, já kupuji ty střední, asi 2,5 mm průměru. U větších to bude chtít asi delší dobu varu.

Když jsem se rozhodla zkusit udělat kynutý štrůdl, říkala jsem si, že to asi nedopadne dobře. Protože těsto vlhkost neudrží, někde praskne, vyteče a bude vymalováno. A taky se srazí. Ale už dlouho jsem chtěla vyzkoušet to, co jinde často vídám - zelenou Adveni směs mouky na kynutá těsta, která očividně drží dobře tvar a je tak...

Jak už asi každý, kdo čte můj IG ví, bojuji teď s focením. Nemám ani chuť, ani vybavení, ani čas to všechno fotit. Vařím jako o život, ale moje část mám pocit "končí" s nandáním na talíř a běžím raději jíst, než bych fotila a aranžovala. Což mi Matěj za zády a nekonečnou výpomocí ještě trochu znesnadňuje (2...

Se změnou počasí a příchodem opravdového jara mám potřebu měnit jídelníček. Dýně ještě doma mám, a přesto najednou na ně není nálada. Každý rok je to stejné. Proto, než mě přejde chuť i na pečené dezerty, honem potřebuju zpracovat něco ze spíže. Tentokrát mák, který zbyl z pečení buchet a višně ve vlastní šťávě ročník 2018 :) a obligátní ...

Jednoduché a rychlé svačinové krekry. Když spěchám a potřebuji svačinu s sebou, kterou Matěj vždycky sní. Hotové i s pečením za půl hodiny (ano, i v mé předpotopní troubě, takže v běžné o polovinu času dřív ).

O pomalých hrncích už bylo naspáno tolik! Já na ně nejsem žádný odborník, ale jeden si ke mě cestu také našel. Nejsem zrovna příznivce různých "udělátek" a "vychytávek", většinou se spokojím s ručním mixérem za pár stovek, hrnci z Ikea, sporákem a tou nejblbější troubou, co trh s elektronikou zplodil. Ale pomalý hrnec z Lidlu jsem dostala a...

Doufám, že někomu udělá radost recept na vydatné přílohové placičky k polévkám, svačinám nebo rychlé večeři. Já totiž placky miluju. Sice mohou vypadat pořád stejně nudné, ale nenechte se zmást.

Přezrálé banány jsou docela dobrá surovina na pečení sladkostí, když chcete šetřit cukrem. Někdy ale může být problém vymyslet si recept, aby to nebyl pořád dokola banánový chlebíček nebo zmrzlina. Já zmedovatělé banány používám často na sušenky, když nechci používat vejce (které buď nemám, nebo si chci odlehčit sladkost, která i tak je dost...

Určitě jste po velikonocích přemýšleli, co s koledou udělat. Anebo mátě chuť na nějaké jarní pohoštění pro návštěvu, které vydrží chvíli v lednici. Já se celý rok těšila na tuhle "tlačenku" a hlavně na to, až vyzkouším, jaká bude s domácím, čtvrt roku starým kimčchi. Nepoužívám konzervovanou, nakládanou kupovanou zeleninu, ale někdy mám chutě...

Hrníčkové knedlíky bez lepku, mléka a droždí. Inspirace ze skupiny na FB, opět upravený. Jsou vařené v mikrovlnce. Potřebovala jsem nějak na honem k obědu knedlíky, protože jsem neměla doma těstoviny ani nic podobného a zapomněla na to. Tyhle vznikly za 12 min čistého času a zachránily mi oběd. Někdy holt to zdravé vaření taky trochu šidím, jenže...

Když jsme uzavřeli Velikonoční smršť sladkého pečiva a vaječných delikates, dostala jsem chuť na něco zdravějšího. Takže teď jedu na vlně oříšků, banánů, manga a dalších super vitaminových bomb. Náš syn to nese nelibě, protože tohle vůbec nemá ráda, ale já jsem si řekla, že buď bude mlsat s námi zdravě, nebo má smůlu. Zatím se "drží" a ani...

Tohle je moje oblíbené jídlo. Sice nejvíc přidávám asi sladké pečení, ale když mi dáte dort nebo buchty a zelňáky, beru vždy raději ty zelňáky! Dělám je často a vždycky úplně jinak než máma ( ta je dělal hodně moučný ) i jinak než všechny moje babičky (ty zas byly hrozně mastný), ale základ je stejný. Protože celá naše rodina...