Všechny články

Tohle kari je skvělé v tom, že si namícháte koření snadno sami a nemusíte se obávat přidaného glutamátu a lepku. Navíc jak vaříte pro celou rodinu, je problém že děti i sebemenší náznak pepře, čili a česneku většinou vyhmátnou a nechtějí je jíst, protože je pálí.

Zase placky. Když já je dělám tak ráda! Hlavně proto, že když mi zbyde doma kousek toho a kousek toho, je to pro mě nejjednodušší možnost, jak všechno zpracovat.

Když se bavím se stejně "postiženými" kamarádkami, shodneme se, že bývá problém do alergických dětí někdy dostat kvalitní bílkoviny. Kde je nahnat? Mají alergie na mléko, vejce, sóju, nebo na ryby či nezřídka arašídy a další luštěniny, vepřové maso atp. A tyhle naše děti se nám všem zdají menší, hubenější než ty bez alergií, vyrůstající na české...

Ne vždycky mě baví, že musím všechno vařit a péct doma. Ráda bych si někdy jen tak večer sedla, místo toho, abych hopsala u trouby a sporáku u pečiva, obědů na druhý den, sušenek, buchet na svačiny. A tak mě to prostě někdy ani nejde od ruky.

Klasicky sezonní recept ze směsi mouky Free Doves Farm - kombinace modré samokypřící a světlé chlebové. Zkusila jsem, jak bude fungovat tahle kombinace a docela spokojenost. Protože nebyl pro mě, ale na party, v receptu jsem po dlouhé době využila droždí, cukr, vajíčka a jiné pochutiny. Přesto je stále bez lepku, mléka i sóji a nakonec...

Původně se tenhle recept opíral o Krétské Boureki, ale vlastně toho z něj po úpravě na bezlepkový a veganský recept moc nezůstalo. Navíc místo sezamu a mandlového sýra jsem pak frkla bešamel, takže už to má společné dost málo. Ale nevadí, chutná skvěle. Dělala jsem ho velikou zapékací mísu, abych měla na obědy na druhý den. Hodí se...

Nepečený desert nebo svačina, na které potřebujete hrnec, mixér a pár minut. Ostatní zařídí sporák. Pokud chcete zvýšit vstřebatelnost živin z jahel, určitě si je namočte do vody s trochou soli přes noc. Ráno slijte, propláchněte teplou vodou a pokračujte dle receptu. Není potřeba jáhly proplachovat vroucí vodou, pokud jsou kvalitní. Pouze staré,...

Dnešní hlavní chod nebyl žádná inovace, ale až teď jsem si našla čas ho vyfotit. Lasagně jsou moc fajn. Než je začnete doma tunit. Dokud se vám neslepí ve vodě sušené, velmi draze kupované bezlepkové pláty těsta na hutnou kašovitou hmotu. Nebo než se je snažíte péct bez předvaření a pak máte o "velmi křupavou kůrčičku" postaráno. Pak vymyslíte...

Buchta pro mé kluky, kteří moje nadšení pro moje zeleninové deserty bez cukru nesdílí. Tak jsem je uplatila naprostou klasikou. Je sice "hezky česky" sladká a i na chuti podobná, ale! Skrývá zajímavou jáhlovou mouku a avokádový olej, takže alespoň tak do nich dostanu tyhle jinak nepopulární suroviny. Co si budeme povídat, to že je něco zdravé,...