Všechny články

Je těžké, naučit se žít s celiakií. Všechny ty skryté nástrahy - lepek ve všem, kontaminace, špatná informovanost. Ale za sebe musím říct, že život a vaření bez mouky je zase snažší, než odepření si mléčných výrobků kvůli ABKM. Protože nemůžeme jíst ani sóju, spousta běžných náhražek mléčných výrobků nepřipadá v úvahu. A tak jsem sestavila takového...

Veganský bezlepkový švestkový koláč je jeden z evergreenů naší kuchyně za poslední roky. Díky složení se hodí pro souběh alergií a přitom je opravdu výborný, vláčný a hooodně mokrý. Už jsem tu dávala více receptů na těsta na koláče na plech, u všech se dá snadno změnit náplň, stačí jen vybrat si, jaké těsto vám vyhovuje. Mě se...

Pokud váháte, jestli chcete vařit moje recepty anebo se ptáte, jestli mám všech pět pohromadě: Desatero z mojí KITCHEN APOTHEKE, pod které se za léta strávená za sporákem mohu podepsat. Je to pár jednoduchých zásad, díky kterým jsem se uzdravila a myslím, že jsou zároveň v souzenín se všemi špičkami zabývající se zdravou výživou. Je to "seznam" pro...

O náhradách vajec se na internetu dozvíte hodně, ale chtěla jsem sepsat svoje zkušenosti s jejich nahrazováním v pečení. Pokud vynecháte u bezlepkového pečiva vejce z původního receptu, nejspíš bude třeba trochu upravit strukturu těsta. Ne vždy, ale většinou.

Receptů na kvasový chleba není nikdy dost a obzvlášť na ten, co má být na zapékání toustů. Toustový chleba jsem to původně nazvat nechtěla, protože už mám několik receptů s tímhle jménem a budu je také přidávat. Ale on se na to prostě krásně hodí. Není sice tak nadýchaný, jako ostatní, ale zase je chuťově plnější a taky výživnější...

Může se to zdát že si dělám legraci, ale udělat dobré palačinky z bezlepkových jednodruhovek a bez mléka mě stálo hodně úsilí. Za tři roky jsem toho nasmažila a pořád to nebylo ono. Buď se trhaly, rychle tvrdly, byly vysušené, nebyly úplně chuťově tam, kde jsem chtěla. Ale konečně mám recept, který se vyplatilo sepsat.

Nebudu vám lhát, že nezávidím ty krásné fotky na Instagramu nadšeným cukrářkám. Většinou jsou vypiplané do detailů sladění řezaných květin, luxusních váz, originálního nádobí, světel a já mám pak vždycky depku, že nejen že to neumím, ale mě to ani nebaví. Pro mě to tady (viz foto) končí a už už se třesu, abych si kousek ukrojila a snědla,...

Tohle je moje verze desertu do skleničky podle mého gusta (je tam totiž dýně :). Původně jsem chtěla dělat dýňové tiramisu, které hrozně frčí. Asi bych to tak v uvozovkách i nazvala, ale ono to moc společného nakonec nemá. Piškoty jsem dělat nechtěla, mascarpone nemůžu, kávový likér nemám. Takže to, že je to posypané kakaem, asi úplně nestačí...

Nejlepší věci nemusí být na pohled žádné hvězdy. Tyhle sušenky jsem udělala v rychlosti v ruce, nechtělo se mi dělat žádné tvary. Potřebovala jsem vydatnou sváču do batohu na túru s dětmi - alergiky. Takže banánovo-kokosový základ to jistil a uplácala jsem je v rekordním čase. Ani na fotky nebyl čas. A nakonec jsme jich snědli krabičku i bez dětí. ...

Recept je původně od paní Radky Vrzalové, já ho převedla na kváskový a změnila trochu rozpis ingrediencí a postup přípravy. Pro někoho, kdo nemůže droždí ani cukr nebo mu nedělá smažené dobře, je to fajn možnost, jak si dopřát takovouhle zapovězenou dobrotu.

Nejlepší recepty vznikají ze zbytků, alespoň u nás. A když jsou takhle rychlé, jednoduché a dobré? Tak je i ten svět alergiků najednou v pořádku :).

Recept na tenhle skvost vyndávám ze šuplíku po několika měsících. Je to proto, že byl tak skvělý, že jsem ho nechtěla ani nikomu svěřit, a to nemívám ve zvyku :) ale už jsem trochu "vyrostla" a řekla jsem si, že na něj dozrál čas. Už se nebojím, že mě někdo vykrade, protože si víc věřím a vím, že dokážu...

© 2020 - 2021 Kitchen apotheke. Všechna práva vyhrazena. Pokud chcete někde sdílet nebo publikovat moje recepty, prosím, napište mi na alena.melicharova@kitchenapotheke.cz
Kitchen apotheke -  lékárna z kuchyně