LOWFODMAP kuřecí vývar z pomalého hrnce

30.04.2021

O pomalých hrncích už bylo naspáno tolik! Já na ně nejsem žádný odborník, ale jeden si ke mě cestu také našel. Nejsem zrovna příznivce různých "udělátek" a "vychytávek", většinou se spokojím s ručním mixérem za pár stovek, hrnci z Ikea, sporákem a tou nejblbější troubou, co trh s elektronikou zplodil. Ale pomalý hrnec z Lidlu jsem dostala a tak jsem ho chtěla zkusit s tím, že ho nejspíš pak někomu potřebnému daruji. Ale to by byla velká chyba, protože takový vývar je to, o co jsem se v klasickém hrnci na plotně celá léta marně snažila. Teď už chápu že ta teplota je takový rozdíl, že i kdybych už ho používala jen na masové vývary, nechám si ho ( i když není kam dát a mám ho přímo na lince). A dneska rychlý a hlavně hospodárný recept na výborný kuřecí vývar bez cibule a česneku, zato s protizánětlivou směsí koření a to z pomalého hrnce. A kdo má chuť, recept na placky semínkové, které ho vyladí ještě víc, najdete tady.


4 dospělácké porce hotové polévky

Skelet z farmářského kuřete, omytý a rozseknutý na 3-4 díly
Dva pytlíky zmražených, omytých odřezků zeleniny ( já měla asi 1/4 zelenou část pórku, 1/4 košťálů z brokolice a květáku, zbytek směs odřezků z celeru, cuket, mrkve)
2 PL sušeného libečku
1 PL sušené petržele
1 KL sušeného oregána
1 KL sušené bazalky
dvě špetky sušeného mletého koriandru
dvě špetky sušené citronely 
dvě špetky sušeného zázvoru
dvě špetky bílého pepře 
3 cm kousek  čerstvé kurkumy, nakrájený na kousky (Bio mají v Lidlu)
1 KL mořské soli
vroucí filtrovaná voda na dolití 

Na dokončení
cca 6 PL domácího kimčchi 
nať zelené cibulky na posypání

Postup

  1. Do pomalého hrnce nasypeme část mražené zeleniny, na ní vložíme rozseknutý, omytý skelet z kuřete. Zasypeme bylinkami a kořením a zbytkem zeleniny. Zalijeme filtrovanou vodou asi 2 cm pod okraj hrnce tak, aby se voda nedotýkala poklice. Zapneme na stupeň "high" na cca 4 hodiny. 
  2. Po této době vývar slijeme přes jemné síto nebo plátno. Zeleninu vyhodíme na kompost, nebo dáme psovi spolu s chrupavkami a kůžemi. Maso z kuřete bude křehké, ale nevysušené. Obereme ho a vložíme do polévky spolu s kimčchi a posypeme natí z cibulky.
  3. Podávala jsem s plackami ze semínek, rukoly a vajec, kde navíc využijete zbylý nálev z kimčchi. Výborně se doplní a budete mít vydatný hlavní chod.


TIP

  • Celý týden schraňuji omyté slupky, odřezky a ovadlé natě ze zeleniny a bylinek. Mrazím je v zipovém sáčku a dvakrát týdně jich mám dost na vývar, aniž bych musela přidávat další zeleninu. A to je při ceně bio zeleniny moc fajn. Využít se dají třeba listy z květáku, stonky fenyklu, důkladně vymyté kořínky a zvadlé natě z pórku a cibulek, špičky z cuket, i zvadlá listová zelenina. Jediné, co nedávám jsou slupky z česneku a cibule, ty jsou hořké a červené zelí a řepu. Ty barví vývar na prapodivnou fialovou. 
  • Jednotlivé druhy koření můžete vynechat, jen by to byla škodo proto, aby vývar měl správnou sílu a chuť. Já používám do vývarů celou škálu koření včetně třeba fenyklu, badyánu, hřebíčku, skořice, estragonu a dalších bylin, které mi na zažívání dělají dobře. Naopak se vyhýbám paprice a klasickému černému pepři, který špatně toleruji. Pokud mám nějaké potíže, úplně je na čas vynechám, stejně jako cibuli a česnek. Recept je proto LOWFODMAPový. 
  • Základem vývaru je kvalitní farmářské kuře. Je absolutně čerstvé a celé má ve váze asi 2,5 kg, takže i hřbet, krk, hrudník a biskup jsou opravdu velké a je na nich dost masa na vložku do polévky i na vývar.
  • Kuřecí vývar můžete táhnout i pomaleji nebo déle, ale ty 4 hodiny na vyšší stupeň byly pro kuře tak akorát. Bylo šťavnaté a křehké. 
  • Další tipy na hospodaření v kuchyni najdete v článcích "Jak ušetřit v domácnosti při zdravotní dietě 1. díl" a "Jak ušetřit v domácnosti při zdravotní dietě 2. díl"